Η ιστορία του ΠΑΟΚ μέσα στις δεκαετίες, μέρα προς μέρα ....
Η σελιδα ανοίγει με ανακατεύθυνση (σε Desktop Mode) στο "ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ" το οποίο ενημερώνεται καθημερινά.

17 Σεπτεμβρίου 2017

Η μεταγραφή του Κερμανίδη στον Δικέφαλο (1973)

Σαν σήμερα στις 17/9/1973, ο ΠΑΟΚ αποκτούσε τον 23χρονο σέντερ φορ της Μ.Τ.Κ. Παναγιώτη Κερμανίδη...

Ήταν η μεγαλύτερη μεταγραφή για τον Δικέφαλο εκείνη τη σεζόν και η απόκτηση του ομογενούς ποδοσφαιριστή προκάλεσε τα κολακευτικά σχόλια του τύπου, με τους αθλητικούς συντάκτες να τη χαρακτηρίζουν σαν μία από τις μεγαλύτερες μεταγραφές που έγινε από ελληνική ομάδα!

Οι διαπραγματεύσεις με τον Παναγιώτη Κερμανίδη είχαν αρχίσει τρεις μήνες πριν! Την περασμένη σεζόν ο ποδοσφαιριστής δεν δέχθηκε τις προτάσεις του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού. 
Οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ ικανοποίησαν τον όρο της παλιννόστησης των γονιών του, τον οποίον έθετε σαν προϋπόθεση και έτσι οι συζητήσεις τελικά καρποφόρησαν. 

Οι διαπραγματεύσεις της μεταγραφής έγιναν με πολύ μεγάλη μυστικότητα από τα μέλη της επιτροπής μεταγραφών (Σεργιαννίδης - Μυλωνάς) στη Βουδαπέστη! 

Εκείνη τη Δευτέρα (17/9/1973), η αποστολή του ΠΑΟΚ "πέταξε" για τη Βαρσοβία, όπου δύο μέρες αργότερα ο Δικέφαλος επρόκειτο να αντιμετωπίσει τη Λέγκια, για τον α΄γύρο του Κυπέλλου Κυπελλούχων Ευρώπης.

Οι Σεργαννίδης - Μυλωνάς όμως είχαν άλλον προορισμό! Βρέθηκαν στο σπίτι του ποδοσφαιριστή στη Βουδαπέστη και πήραν την υπογραφή του! Πλέον ο Παναγιώτης ήταν παίκτης του ΠΑΟΚ και με τη ... βούλα! 
Ο Κερμανίδης γεννήθηκε στις 12/7/1950, έπαιξε στην Μ.Τ.Κ. επί τρία χρόνια και την τελευταία σεζόν είχε αναδειχθεί δεύτερος σκόρερ του ουγγρικού πρωταθλήματος! 

Όπως αναφέρουν δημοσιεύματα της εποχής, συνδύαζε τη φινέτσα και τον καλπασμό του ουγγρικού ποδοσφαίρου και τη δύναμη του αγγλικού ποδοσφαίρου...

Ξεκίνησε την ποδοσφαιρική του καριέρα από την ερασιτεχνική Κoolaj της Βουδαπέστης, ενώ στη συνέχεια αγωνίστηκε Β' Εθνική με την ΚΙSTEXT και το 1971-1973 αγωνίστηκε στην M.Τ.K.
Όταν ήρθε στη Θεσσαλονίκη, ενσωματώθηκε άμεσα με την ομάδα που βρισκόταν στο στάδιο της προετοιμασίας της στην Κοζάνη. Στις υποχρεώσεις του ΠΑΟΚ προς την Μ.Τ.Κ. ήταν ο Δικέφαλος να είναι ένας από τους αντιπάλους της ουγγρικής ομάδας στα τρία φιλικά που θα έδινε στην Ελλάδα.
Ο Κερμανίδης πέτυχε το πρώτο του γκολ με τη φανέλα του ΠΑΟΚ στις 9/12/1973 στο 3-0 επί του Πανιωνίου και με τα 60 που σημείωσε συνολικά κατατάσσεται στις πρώτες θέσεις της ιστορίας του συλλόγου μας. 

Αυτά τα 60 γκολ τα πέτυχε σε 233 ματς πρωταθλήματος, ενώ σκόραρε άλλες 12 φορές σε 36 ματς Κυπέλλου και 3 φορές σε 16 ευρωπαϊκά παιχνίδια! Με τον Δικέφαλο κατέκτησε ένα πρωτάθλημα και ένα Κύπελλο. 
Πραγματοποίησε το επίσημο ντεμπούτο του με τον ΠΑΟΚ στις 14/10/1973 στο εκτός έδρας παιχνίδι με τον Πανσερραϊκό (1-4), αντικαθιστώντας στο 87' τον Αχιλλέα Ασλανίδη. Τελευταία φορά που αγωνίστηκε με τον ΠΑΟΚ ήταν στις 21/6/1981 στον τελικό της Φιλαδέλφειας με τον Ολυμπιακό... 

Μετά τον ΠΑΟΚ αγωνίστηκε αρχικά στον Μακεδονικό και κατόπιν στη Νάουσα όπου ολοκλήρωσε την καριέρα του. Στη συνέχεια ασχολήθηκε με την προπονητική αναλαμβάνοντας κατά καιρούς την Αναγέννηση Καρδίτσας, την Ξάνθη, τα Τρίκαλα, τη Βέροια, τον Απόλλων Καλαμαριάς, τον Εορδαϊκό, τον Αγροτικό Αστέρα και τον Εδεσσαϊκό.
Τα συνολικά στατιστικά του στον πίνακα που ακολουθεί:
 Έτος
Σύλλογος
Εμφανίσεις- (Γκολ)
1973-81
ΠΑΟΚ
294 - (81)
1981-82
Μακεδονικόs Β' Εθνικη
37 - (14)
1982-83
Μακεδονικός Α' Εθνικη
33 - (6)
1983-84
Mακεδονικος Β' Εθνικη
11 - (2)
1984-86
ΦΑΣ Ναουσα Γ'-Β' Εθνικη
94 - (11)

Σύνολο
469 - (114)

Share:

Translate

YouTube Channel
FaceBook
Instagram
Twitter

Οι Ασπρόμαυρες Ιστορίες ξεπέρασαν τις 5.300!

Το αρχείο των Ασπρόμαυρων Ιστοριών, ξεπέρασε αισίως τον αριθμό 5.300...

Aρχεία

YouTube Channel
FaceBook
Instagram
Twitter
Copyright © ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ
Basic Design by SimpleWpThemes | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com | Edited and Developed by Zorro4