Η ιστορία του ΠΑΟΚ μέσα στις δεκαετίες, μέρα προς μέρα ....
Η σελιδα ανοίγει με ανακατεύθυνση (σε Desktop Mode) στο "ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ" το οποίο ενημερώνεται καθημερινά.

26 Δεκεμβρίου 2016

Πρωταθλητής Χειμώνα τον Δεκέμβριο του 1976...

Σαν σήμερα στις 26/12/1976, ο ΠΑΟΚ αντιμετώπισε εκτός έδρας τα Γιάννινα, στο πλαίσιο της 12ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της περιόδου 1976-1977... 

Ο ΠΑΟΚ πήρε το διπλό στα Γιάννινα και αναδείχθηκε πρωταθλητής χειμώνα του πρωταθλήματος της περιόδου 1976-1977, σε ένα παιχνίδι με απίστευτη εξέλιξη, έχοντας επίθεση φωτιά και άμυνα για κλάματα... Άλλωστε το τελικό 4-5 (!) από μόνο του τα λέει όλα! 

Οι παίκτες του Μπράνκο Στάνκοβιτς, ήταν καλύτεροι των γηπεδούχων και έφτασαν δίκαια στην πολύ αγχωτική νίκη. 

Το σκορ άνοιξε στο 10' ο Γκουερίνο, αλλά ισοφάρισε άμεσα στο 11' ο Εσπινόζα. 

Στο 27' έγινε το 1-2 με κεφαλιά του Γκουερίνο, και στο 36' το 1-3 με σκόρερ τον Κερμανίδη επίσης με κεφαλιά. 

Με το σκορ να βρίσκεται στο 1-3, οι ομάδες πήγαν στα αποδυτήρια για το ημίχρονο...
Στην επανάληψη κάναμε τα εύκολα δύσκολα!!! 

Στο 48' ο Γκλασμάνης με κεφαλιά μείωσε σε 2-3, για να έρθει στο 59' ο Μπρεντάνος να ισοφαρίσει με πέναλτι! 

Το παιχνίδι απέκτησε άγρια ομορφιά, οι κερκίδες πήραν φωτιά, όμως οι ... "πυροσβέστες" άκουγαν στα ονόματα Γιάννης Δαμανάκης και Σταύρος Σαράφης. 

Ο πρώτος στο 73' έγραψε το 3-4 και ο δεύτερος τέσσερα λεπτά αργότερα (77') το 3-5. 

Το μόνο που πέτυχε ο μαχητικός ΠΑΣ ήταν να μειώσει στο 90' με τον Εσπινόζα, με κεφαλιά... 

Ο αγώνας έγινε σε ξερό γήπεδο, μπροστά σε κατάμεστες εξέδρες και ανάμεσά τους βρέθηκαν χιλιάδες οπαδοί του Δικεφάλου που έβλεπαν την ομάδα μας μετά τον τίτλο που κατέκτησε λίγους μήνες νωρίτερα (Ιούνιος 1976), να μπορεί να επαναλάβει το κατόρθωμά της!!! 

Κορυφαίοι του ΠΑΟΚ οι Δαμανάκης, Γκουερίνο, Κερμανίδης, Σαράφης. 

Διαιτητής της αναμέτρησης ήταν ο ... Σαρακηνός, για τον οποίον μπορείτε να θυμηθείτε κάποια πράγματα ΕΔΩ

Οι συνθέσεις των ομάδων:

ΠΑΣ Γιάννινα: Λίσα, Χατζηαντωνίου (40' Χατζηκαπετάνης), Καψιμάλης (46' Μάντος), Τουρλίδας, Μπάγιας, Σεϊταρίδης, Κοντογιωργάκης, Γραμμενιάτης, Εσπινόζα, Γκλασμάνης, Μπρεντάνος. 

ΠΑΟΚ: Φούρτουλα, Γούναρης, Ιωσηφίδης, Φουντουκίδης, Πέλλιος, Τερζανίδης (74' Ορφανός), Κερμανίδης, Σαράφης, Δαμανάκης, Κούδας (65' Αναστασιάδης), Γκουερίνο.

* Ο Δικέφαλος εκείνη τη μέρα σημείωσε την πρώτη του νίκη στα Γιάννινα, στην 3η του επίσκεψη στην πρωτεύουσα της Ηπείρου, καθώς: 

Σεζόν 1974-75, στις 18/5/1975 ο ΠΑΣ επικράτησε με 2-1, Αλβαρέζ (15', 31') ενώ για τον ΠΑΟΚ μείωσε ο Γκουερίνο στο 37'... 

Σεζόν 1975-76, στις 30/1/1975 οι γηπεδούχοι κέρδισαν με 2-0 (Αλβαρέζ 4', Γκλασμάνης 67') με τον ΠΑΟΚ να κατακτά τον τίτλο εκείνη τη χρονιά. Αυτή ήταν η μία από τις δύο ήττες του Δικεφάλου μέσα στη σεζόν στην οποία ήρθε ο πρώτος τίτλος του πρωταθλητή για τους παίκτες του Γκιούλα Λόραντ. 

* Στην αρχική photo φαίνεται ο Φούρτουλα να απομακρύνει σέντρα των γηπεδούχων.

* Η χρονιά ξεκίνησε με τον Μπράνκο Στάνκοβιτς (26 ματς) και ολοκληρώθηκε με τον Μπίλι Μπίγκαμ (8 παιχνίδια).

* Πρώτος σκόρερ του ΠΑΟΚ ήταν ο Γκουερίνο με 13 γκολ. Στα αξιοσημείωτα η παρουσία του Μλάντεν Φούρτουλα μόλις 15 φορές κάτω από τα δοκάρια του ΠΑΟΚ, ενώ την προηγούμενη χρονιά δεν είχε χάσει ούτε ένα λεπτό, παίζοντας ανελλιπώς σε όλα τα ματς! Στα υπόλοιπα 19 παιχνίδια έπαιξε ο Μηλίνης.

* Το πρωτάθλημα το πήρε τελικά ο ... Παναθηναϊκός (για αυτόν δούλεψε πιθανότατα τόσο ο Μαρινέλης στο ματς με τον ΠΑΣ στην Τούμπα όσο ΚΑΙ ο "χασάπης" Τσουκαλαδέλης στη Φιλαδέλφεια!) με 54 βαθμούς, στη 2η θέση ισοβαθμήσαμε εμείς και ο Ολυμπιακός με 52 βαθμούς, με την ομάδα του Πειραιά να υπερτερεί στη διαφορά τερμάτων (70-27 έναντι 63-27)!

* Εκείνη την Κυριακή στη διαλογή των δελτίων του ΠΡΟ.ΠΟ βρέθηκε μόλις ένα 13άρι (ανάμεσα στα 800.000 δελτία που συμπληρώθηκαν!), το οποίο παίχτηκε στο Κεφαλοχώρι της Καστοριάς από έναν ... μαθητή της έκτης τάξης του γυμνασίου Νεστορίου!!! 

Το οκτάστηλο που έπαιξε, συμπληρώθηκε με έναν απίστευτο τρόπο. Τις πρώτες 4 στήλες τις έπαιξε στην τύχη και τις υπόλοιπες με τον μικρότερο αδερφό του με τη βοήθεια του παιδικού παιχνιδιού "πάρτα - όλα". Το ποσό που κέρδισε ήταν 10.396.325 δρχ! 

Μιλώντας για το απίστευτο κέρδος, είχε πει μεταξύ των άλλων πως με τα χρήματα που κέρδισε θα βοηθούσε να τελειώσει το σπίτι που έκτιζε η οικογένειά του, θα ενίσχυε την εκκλησία του χωριού του, την ομάδα της Καστοριάς και τους Κύπριους που εκείνα τα χρόνια περνούσαν δύσκολη εποχή λόγω του Αττίλα... 

Share:

Translate

YouTube Channel
FaceBook
Instagram
Twitter

Οι Ασπρόμαυρες Ιστορίες ξεπέρασαν τις 5.300!

Το αρχείο των Ασπρόμαυρων Ιστοριών, ξεπέρασε αισίως τον αριθμό 5.300...

Aρχεία

YouTube Channel
FaceBook
Instagram
Twitter
Copyright © ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ
Basic Design by SimpleWpThemes | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com | Edited and Developed by Zorro4