Η ιστορία του ΠΑΟΚ μέσα στις δεκαετίες, μέρα προς μέρα ....
Η σελιδα ανοίγει με ανακατεύθυνση (σε Desktop Mode) στο "ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ" το οποίο ενημερώνεται καθημερινά.

25 Φεβρουαρίου 2017

Η σφαγή χωρίς αναισθητικό του Φακή (1973)

Σαν σήμερα στις 25/2/1973, ο ΠΑΟΚ αντιμετώπισε εκτός έδρας τον Ολυμπιακό, για την 20η αγωνιστική του πρωταθλήματος, της περιόδου 1972-1973  ...

Πριν από αυτό το παιχνίδι, ο ΠΑΟΚ με 54 βαθμούς προηγούνταν στη βαθμολογία, ακολουθούμενος από Ολυμπιακό (51 βαθμούς), Παναθηναϊκό (47), με το σύστημα βαθμολογίας να είναι εκείνη τη σεζόν, 3-2-1...
10.000 οπαδοί του Δικεφάλου ακολούθησαν την ομάδα στο πολύ καθοριστικό αυτό παιχνίδι, ταξιδεύοντας στον Πειραιά με κάθε μέσο, δημιουργώντας ΚΕΡΚΙΔΑΡΑ, μέσα στο σπίτι του μισητού αντιπάλου, χωρίς ζώνες ασφαλείας και τα σχετικά που ισχύουν σήμερα!
Η αρμάδα του Λες Σάνον, πραγματοποιώντας μια ξέφρενη πορεία ήταν το πρώτο φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου, καταρρίπτοντας το ένα ρεκόρ πίσω από το άλλο, καθώς όπως θα θυμούνται σίγουρα οι παλιότεροι, εκείνη ο ομάδα δεν παιζόταν εντός των τεσσάρων γραμμών του αγωνιστικού χώρου!
Παιζόταν όμως με τη βοήθεια του ισχυρού παρασκηνίου του ΠΟΚ που βρήκε τον τρόπο να μας σταματήσει, παίζοντας όχι απλά αντιαθλητικά, αλλά με στοχευμένα αλήτικα μαρκαρίσματα.
Μαρκαρίσματα που ανάγκασαν τον Σάνον να αντικαταστήσει αρχικά στο 21' τον Ασλανίδη (συνεχόμενα σκληρά φάουλ του Γκαϊτατζή που έπρεπε να δει όχι κόκκινη κάρτα αλλά κατακόκκινη από το στημένο κοράκι!) και στο 23' τον Ιωσηφίδη, που υπέστη εξάρθρωση ωμοπλάτης από μαρκάρισμα του Γιούτσου και αντικαταστάθηκε από τον Μπέλλη!
Η αλητεία ήταν το κυρίαρχο στοιχείο της αναμέτρησης, σε ένα πρώτο ημίχρονο στο οποίο κυριάρχησαν ο πολύ σκληρές μονομαχίες και οι ελάχιστες καλές φάσεις μπροστά στις δύο εστίες.
Ο Στέφας όποτε χρειάστηκε ήταν παρών, όπως και ο Κελεσίδης στην απέναντι εστία, αλλά στο 75' ο Ολυμπιακός πέτυχε το γκολ που έκρινε την αναμέτρηση, όταν μετά από απόκρουση του Στέφα σε σέντρα του Δεληκάρη, η μπάλα έφτασε στον Γκαϊτατζή που σούταρε, η μπάλα βρήκε στο πόδι του Λοσάντα και πήγε στα δίχτυα! (αρχική εικόνα)
Ο ΠΑΟΚ αντέδρασε άμεσα! Στο 78' ο Σαράφης από καλή θέση μετά από προσπάθεια του Παρίδη, σούταρε άουτ, σε ένα χρονικό σημείο από το οποίο και μετά οι παίκτες του Ολυμπιακού επιδόθηκαν σε ανελέητο σκληρό παιχνίδι υπό τις ευλογίες του Φακή που πετούσε αϊτό...
Οι συνθέσεις:

Ολυμπιακός: Κελεσίδης, Γκαϊτατζής, Σιώκος, Γκλέζος, Αγγελής, Γιούτσος, Συνετόπουλος, Βιέρα, Λοσάντα, Τριαντάφυλλος, Δεληκάρης.

ΠΑΟΚ: Στέφας, Γούναρης, Φουντουκίδης, Παπαδόπουλος, Ιωσηφίδης (23' Μπέλλης), Τερζανίδης, Σαράφης, Αποστολίδης, Χατζηαντωνίου, Κούδας, Ασλανίδης (23' Παρίδης).
«Γιατί μας έπαιξαν έτσι;» «Γιατί χτυπούσαν στο ψαχνό;»

Αυτά τα ερωτήματα ακουγόταν στα αποδυτήρια του ΠΑΟΚ μετά τη λήξη της αναμέτρησης, από τους παίκτες μας που ήταν εκτός εαυτού με τον τρόπο που τους αντιμετώπισε η ομάδα του Πειραιά, με το διαιτητή Φακή (πραγματικό ανδρείκελο στα 90 λεπτά του αγώνα), να κλείνει εκούσια τα μάτια του, στα πολλά αντιαθλητικά μαρκαρίσματα!

Αρίστος Φουντουκίδης: «Στη Θεσσαλονίκη δεν πρόκειται να σταθούν ούτε στο ξενοδοχείο. Καλά θα κάνει ο Γουλανδρής να πάει τους παίκτες του από το αεροδρόμιο απευθείας στο γήπεδο με ελικόπτερο! Αφού άνοιξε πόλεμο ο ολυμπιακός θα τον έχει. Εμείς τα είχαμε ξεχάσει τα παλιά και αυτοί τα ξανάρχισαν».
Λες Σάνον: «Δεν υπήρχε σήμερα παιχνίδι. Το είδατε και εσείς τι έγινε και το αποτέλεσμα είναι φάρσα. Ο ΠΑΟΚ έχει αποδείξει πως είναι μεγάλη ομάδα, ιδιαίτερα σήμερα που έπαιζε ποδόσφαιρο.

Κανένα πρωτάθλημα δεν αξίζει να το κατακτήσεις όταν σπάζονται πόδια. Είμαι τρομερά περήφανος για τους παίκτες μου, αλλά δεν μπορώ να πω το ίδιο και για τους παίκτες του Ολυμπιακού. Ειδικά στο α' ημίχρονο ήταν απογοητευτικοί και απέδειξαν ότι έχουν γκρεμίσει το ελληνικό ποδόσφαιρο και την ομάδα τους».

Σταύρος Σαράφης: «Λυπάμαι πολύ για τη συμπεριφορά των Ολυμπιακών! Όταν ήρθαν στην Τούμπα δεν τους ακουμπήσαμε καθόλου, και ο κόσμος μπορεί να κρίνει αν τους παίξαμε καλά. Λυπάμαι και πάλι πολύ».

Γιώργος Κούδας: «Αφού θέλουν πόλεμο θα τον έχουν! Εμείς ποτέ δεν τους φερθήκαμε έτσι στη Θεσσαλονίκη».
Όσο για τον τότε πρόεδρο του ΠΑΟΚ (Σιμιτζής), μιλώντας μετά το ματς και τα όσα έγιναν σε αυτό, δήλωσε: «Αυτό δεν είναι ποδόσφαιρο αλλά εν ψυχρώ εκτέλεση! Είμαι αναστατωμένος από τη στάση των αντιπάλων μας.

Όλος ο κόσμος είδε τι τράβηξαν οι παίκτες μας, οι οποίοι ήταν πραγματικοί ήρωες και το σπουδαιότερο, κύριοι με όλη τη σημασία της λέξης. Δεν έχω τίποτε άλλο να δηλώσω».
Αχιλλέας Ασλανίδης: «Από το πρώτο λεπτό ο Γκαϊτατζής με χτυπούσε εν ψυχρώ. Τη δεύτερη φορά που βρισκόμουν στο έδαφος με τραβούσε από τα μαλλιά για να με πετάξει έξω!!! Συνεχώς μου έλεγε: Εδώ μέσα θα πεθάνεις...»

Αυτό το παιχνίδι, όπως και η εντός έδρας ήττα από την Παναχαϊκή λίγες εβδομάδες αργότερα, στέρησαν από τον Δικέφαλο να γευτεί τη χαρά της κατάκτησης του πρώτου πρωταθλήματος της ιστορίας του!

Το μεγάλο κέρδος όμως για την ομάδα, ήταν ότι όλοι εμπέδωσαν με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο το ποιος είναι ο "Ολυμπιακός", ένα πάθημα που τα επόμενα χρόνια έγινε ... μάθημα !
* Εκείνη τη σεζόν ο ΠΑΟΚ:

- Συγκέντρωσε τους περισσότερους βαθμούς (92 βαθμούς) στην ιστορία του στην Α' Εθνική...
- Είχε αήττητο σερί 19 αγώνωνα. Έχασε την 20η αγωνιστική. Πού; Στο Καραϊσκάκη με την αλήστου μνήμης «σφαγή» από τον Φακή στο 1-0 υπέρ του Ολυμπιακού...
- Πέτυχε 75 γκολ, αριθμός που ακόμη δεν έχει καταφέρει να φτάσει ή να καταρρίψει.
- Πέτυχε 12 νίκες εκτός έδρας.
- Ολοκλήρωσε το πρωτάθλημα με 27 νίκες, 4 ισοπαλίες, 3 ήττες έχοντας 92 βαθμούς και τέρματα 75-24

Κι όμως Πρωτάθλημα δεν πήρε... Γιατί κάποιοι δεν το ήθελαν!
 
Share:

Translate

YouTube Channel
FaceBook
Instagram
Twitter

Οι Ασπρόμαυρες Ιστορίες ξεπέρασαν τις 5.300!

Το αρχείο των Ασπρόμαυρων Ιστοριών, ξεπέρασε αισίως τον αριθμό 5.300...

Aρχεία

YouTube Channel
FaceBook
Instagram
Twitter
Copyright © ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ
Basic Design by SimpleWpThemes | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com | Edited and Developed by Zorro4