Η ιστορία του ΠΑΟΚ μέσα στις δεκαετίες, μέρα προς μέρα ....
Η σελιδα ανοίγει με ανακατεύθυνση (σε Desktop Mode) στο "ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ" το οποίο ενημερώνεται καθημερινά.

02 Δεκεμβρίου 2016

Η απόφαση που έκανε άνω κάτω τον ΠΑΟΚ! (1974)

Με αφορμή το αφιέρωμα των ασπρόμαυρων ιστοριών στον "χαμό" του Λες Σάνον (2/12/2007), πιστεύουμε πως αξίζει να βγουν στην επιφάνεια κάποιες άγνωστες πτυχές της παρουσίας του στον ΠΑΟΚ...

Ήταν 19/4/1974, ημέρα Παρασκευή και ο Δικέφαλος προετοιμαζόταν να υποδεχτεί δύο μέρες αργότερα τον Ολυμπιακό στην Τούμπα στο πλαίσιο της 28ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος.

Εκείνες τις μέρες η ομάδα έγινε άνω κάτω, καθώς μεσοβδόμαδα πάρθηκε απόφαση από τη διοίκηση να απολύσει τον Λες Σάνον για τους δικούς της λόγους! Η απόφαση προκάλεσε απίστευτη αναταραχή τόσο στους κόλπους των οπαδών της ομάδας, όσο και ανάμεσα στους παίκτες και τους παράγοντές της...

Η ομάδα είχε καταλύσει σε ξενοδοχείο του Πανοράματος, όταν οι ποδοσφαιριστές πληροφορήθηκαν το τέλος της συνεργασίας με τον Άγγλο προπονητή και όπως ήταν φυσικό υπήρξε πολύ μεγάλη σύγχυση. Κάποιοι μάλιστα δεν μπορούσαν να το πιστέψουν, μιας και ο Σάνον ήταν ιδιαίτερα αγαπητός. Ήταν αυτός που άλλαξε τελείως το αγωνιστικό προφίλ της ομάδας, η οποία έμαθε υπό τις οδηγίες του να παίζει σύγχρονο και πολύ γρήγορο ποδόσφαιρο, ενώ το μεγάλο προσόν του εξαιρετικού τεχνικού ήταν η ικανότητά του να παίζει ο κάθε παίκτης στην κατάλληλη θέση!

Με αυτόν τον τρόπο αξιοποιήθηκαν καλύτερα τα πολλά διαμάντια που είχε στο ρόστερ του ο ΠΑΟΚ της εποχής εκείνης και έτσι ήρθαν οι πρώτοι τίτλοι στην ιστορία του Συλλόγου!

Το βράδυ της Παρασκευής (19/4) η ομάδα βρέθηκε στο θέατρο "Ανατόλια" για να παρακολουθήσει μια παράσταση με τον θίασο του Βουτσά, την ώρα όμως που ετοιμάστηκε να επιστρέψει στο ξενοδοχείο την περίμενε μια έκπληξη! Τα νέα για την αποπομπή του Σάνον κυκλοφόρησαν σαν αστραπή (η ΕΡΤ δεν έχασε την ευκαιρία να το μεταδώσει άμεσα!!!) και έφεραν έξω από το "Ανατόλια" ΧΙΛΙΑΔΕΣ (δεν είναι υπερβολή η λέξη) οπαδούς του ΠΑΟΚ, που αποθέωσαν τον απόντα Σάνον, σε ένα πρωτοφανές για τα ποδοσφαιρικά δεδομένα σκηνικό!

Την επόμενη μέρα (Σάββατο 20/4/1974), με πρωτοβουλία των παικτών ζητήθηκε επιτακτικά από τη διοίκηση η επιστροφή Σάνον και το αίτημα έγινε δεκτό (μπροστά και στη μεγάλη κατακραυγή του κόσμου!) με αποτέλεσμα να ξεκινήσουν άμεσα οι διαπραγματεύσεις της επιστροφής του...

Την ημέρα του αγώνα, σε μια Τούμπα που δεν έπεφτε καρφίτσα (45.000 και βάλε οι θεατές!), η ομάδα βγήκε για το καθιερωμένο ζέσταμα χωρίς τον Σάνον στον πάγκο της!!! Ο κόσμος στις κερκίδες αδημονούσε, η γκρίνια όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις κυριάρχησε και πέντε λεπτά μετά το σφύριγμα της σέντρας από τον Ελβετό Λοράν Ρασίν, έγινε ένας πραγματικός ΣΕΙΣΜΟΣ!

Η στατικότητα του γηπέδου απειλήθηκε πολύ σοβαρά όταν από την παλιά καταπακτή των αποδυτηρίων εμφανίστηκε στον αγωνιστικό χώρο ο Λες Σάνον και κατευθύνθηκε στον πάγκο μας! Απίστευτες εκδηλώσεις λατρείας από τον κόσμο, που αποθέωσε τον Άγγλο τεχνικό με τρόπο μοναδικό και αξέχαστο...


Η συνέχεια γνωστή. Ο Δικέφαλος με γκολάρα του Καίσαρα στο 61', ταπείνωσε τον Ολυμπιακό και του θύμισε για μια ακόμη φορά πως "ΕΔΩ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥΜΠΑ"... Τι κι αν η ομάδα του Πειραιά ήταν 12 βαθμούς μπροστά στο πρωτάθλημα (48 με 36 οι βαθμοί)! Από τον νόμο της Τούμπας δε γλίτωνε με τίποτε!
Ο προπονητής του ΠΑΟΚ, λίγα λεπτά μετά τη λήξη του αγώνα είχε θερμό εναγκαλισμό με τον Σεργιαννίδη (εντός αγωνιστικού χώρου) με τον οποίο είχε έρθει σε αντιπαράθεση λίγες μέρες νωρίτερα, δίνοντας ξεκάθαρο μήνυμα ενότητας! Μια ενότητα, η επιστροφή της οποίας οδήγησε τον Δικέφαλο στο να κατακτήσει στο τέλος εκείνης της σεζόν το δεύτερο Κύπελλο της ιστορίας του.
 
Οι συνθέσεις:
 
ΠΑΟΚ: Στέφας, Τσιλιγκιρίδης, Φουντουκίδης, Πέλλιος, Ιωσηφίδης, Τερζανίδης, Κερμανίδης, Σαράφης (85' Λάζος), Αποστολίδης, Κούδας, Ασλανίδης
 
Ολυμπιακός: Κελεσίδης, Γκαϊτατζής, Σιώκος, Γκλέζος, Αγγελής, Περσίδης, Βιέρα, Δεληκάρης, Σταυρόπουλος, (75' Παπαδημητρίου), Τριαντάφυλλος, Γιούτσος (72' Καραβίτης)
 
* Ο ΠΑΟΚ τερμάτισε τη σεζόν 1973-74 στην 4η θέση με 16 νίκες, 11 ισοπαλίες, 7 ήττες σε 34 ματς (όλα με τον Σάνον στον πάγκο του), συγκέντρωσε 43 βαθμούς (62-32 τα τέρματα), σε μια σεζόν που σημαδεύτηκε από μεγάλη ευρωπαϊκή πορεία στο Κύπελλο Κυπελλούχων (Λέγκια - Λυών - Μίλαν) και κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας στον ιστορικό τελικό της Νέας Φιλαδέλφειας!
 
* Ο Σάνον ερχόμενος στα μέσα της σεζόν 1970-1971 στη Θεσσαλονίκη, διατηρούσε σχέση με μια Αγγλίδα (Μορίν λεγόταν) και ήταν ο άνθρωπος του οποίου τη γνώμη ασπαζόταν πάντα, σε όλα τα θέματα, ακόμη και αυτά που αφορούσαν τις αποφάσεις που έπρεπε να πάρει για τον ΠΑΟΚ. Η σχέση αυτή κρατήθηκε ως το τέλος της ζωής του, χωρίς να επισημοποιηθεί ποτέ... 
Share:

Translate

YouTube Channel
FaceBook
Instagram
Twitter

Οι Ασπρόμαυρες Ιστορίες ξεπέρασαν τις 5.300!

Το αρχείο των Ασπρόμαυρων Ιστοριών, ξεπέρασε αισίως τον αριθμό 5.300...

Aρχεία

YouTube Channel
FaceBook
Instagram
Twitter
Copyright © ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ
Basic Design by SimpleWpThemes | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com | Edited and Developed by Zorro4